KOBİ Başkenti Konya’dan notlar

Ekonomide Satır Arası
Hilmi DEVELİ
hilmideveli@gmail.com

TOSYÖV, KOSGEB ve KGF ile birlikte düzenlenen ve Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Odası’nın desteklediği ‘KOBİ’lere, Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finansal Olanaklar’ ana temalı toplantının Panel bölümünün moderatörlüğünü yapmak üzere geçen perşembe günü Konya’ya gitmiştim.

Konya, Hz. Mevlana’nın “Gel ne olursan ol gene gel” deyişiyle her dinden, her ırktan insana kucağını açmış.

Bu bağlamda Konya bir dünya kenti…
Coğrafi açıdan Türkiye’nin en büyük ili.
En fazla belediye ve belde de burada.
Kent merkezinin nüfusu bir milyonun üzerinde.

5 üniversitesi, 128 bin öğrencisi, 4 bin öğretim üyesiyle bir üniversite şehri.

Toplantı öncesi, Mevlana Türbesi’ni ve müzesini ziyaret etme, değerli dostlarım Konya Sanayi Odası Başkanlığı’nı bırakarak TSE’de 4 yıl başkanlık yapan Tahir Büyükhelvacıgil ile Sanayi Odası ve OSBÜK başkanlıklarını başarıyla sürdüren Memiş Kütükçü’yle sohbet etme olanağını buldum.

Toplantıda, Başkan Memiş Kütükcü, Meclis Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, TOSYÖV Başkanı Nezih Kuleyin, Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Erkuş, KOSGEB Başkan Yardımcısı Ahmet Akdağ, KGF Genel Müdür Yardımcısı Caner Teberoğlu, DenizBank Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız’ın açılış konuşmalarındaki verdikleri bilgilere, uzmanların konuşmacı olarak yer aldığı panele ilgi oldukça yoğundu.

Katılımcılar toplantıyı ayakta izlemek zorunda kaldılar.

Memiş Kütükçü’nün açılıştaki konuşmasında Konya’nın sanayisine ilişkin verdiği bilgiyi sizlere aktarmak istiyorum.

“Aselsan yatırımının da bulunduğu 1 milyon 581 bin metrekarelik alan Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasıyla Teknoloji Endüstri Bölgesi ilan edildi. Burada da yüksek teknoloji üreten yatırımlar hayata geçecek. Ankara Yolu bağlantımızı sağlayan, bir tarafında 23 milyon metrekare büyüklük ile Türkiye’mizin üçüncü büyük organize sanayi bölgesi, nitelikli üretim alanı, bunun karşısında yeni hayata geçireceğimiz, Konya Teknoloji Endüstri Bölgemiz. Ancak Konyalı sanayicimiz, KOBİ statüsünde girişimcilerin başladığı küçük işletme yapısından hızla ölçek büyüterek organize sanayi bölgesinde daha büyük bir ölçekte işletmesini büyütme kararlılığında. Bu yatırım iştahı Konya özelinde bizim için çok kıymetli. Şu anda OSB‘nin 5. genişleme alanında yaptığımız 102 tahsisin üçte bir bölümünün inşaat faaliyetine başlamış olması Türkiye’mizde çok özel bir örnek. Bugün, 3’ü kent merkezinde olmak üzere il genelinde konuşlanan 9 OSB de üretim yapılıyor. Konya OSB ‘de 40 farklı sektörde 613 fabrikada üretim yapılıyor ve buralarda 42 bin kişi istihdam ediliyor. Bu yatırım kararlılığı Aselsan yatırımı ile birlikte Konya’mızın üretim merkezi ve sanayi üretim merkezi olma özelliğini daha yüksek katma değerli üretimlerle bir kaç tık daha yukarda yeni bir üretim dönemine taşımış olacak.
Konya’nın yüksek katma değerli üretime odaklanan yeni bir sıçramanın eşiğinde olduğunu söyleyerek, bizlerle e iş yapanın her zaman kazanacağını belirtmek isterim.
Odamızın öncülüğünde tesis edilen İnnopark Teknoloji Geliştirme Bölgemizle yine OSB’mizin teknolojik dönüşümüne inşallah bir kaldıraç etkisiyle daha iyi bir yarına hazırlama girişimimiz devam ediyor.

Yüzde 75 doluluk ile faaliyetlerini sürdürmekte olan İnnopark, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın değerlendirme kriterlerine göre geçtiğimiz yıl yapılan sıralamada 24. sıradan tüm Teknoparklar arasında yerini aldı.

İnşallah iki sanayi üretim bölgesinin arasından Konya’mıza giriş yapan misafirlerimiz, önce Konya’mızın sanayisi ile tanışarak şehrimize gelmiş olacaklar.

Bu alanın kazanımı da şehrimizin yeni ve en kritik kazanımlarından bir tanesi oldu.
Bu bölgenin de ihya olduğunu birlikte göreceğiz” diyen Başkan Kütükçü model fabrikanın çalışmalarının ticaret odamızın yürütücülüğünde, sanayi odamız ve Konya OSB’mizin ortak projesi olarak bu yıl hayata geçiyor.

Burada yalın üretim faaliyetleri ve teknolojik dönüşüm sürecini inşallah Konyalı sanayicilerimiz ile başaracağız.

Ve tüm Konyalı işletmelerimizin yararlanabileceği ortak bir yatırım olarak bir Konya projesi olarak hayata geçirdiğimiz yeni bir projemiz olacak inşallah. Tüm bunları bütünleşik bir yapı içerisinde değerlendirdiğimizde, sözlerimin başında da ifade ettiğim gibi Konya, daha yüksek katma değerli üretim yapan, yeni bir geleceğe hazırlanıyor.” Sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
KOBİ başkentinde TOSYÖV öncülüğünde düzenlenen toplantıda şehrin sanayisine ilişkin Başkan Memiş Kütükçü’nün verdiği güncel bilgiler özetle bunlar.

Anasayfa Widget 1

Endüstrileşmek, en büyük milli davalarımız arasında yer almaktadır. Çalışması ve yaşaması için hammaddeleri ülkemizde bulunan büyük küçük her çeşit sanayii kuracağız ve işleteceğiz. En başta vatan savunması olmak üzere, ürünlerimizi değerlendirmek ve en kısa yoldan, en ileri ve zengin Türkiye idealine ulaşabilmek için bir zorunluluktur.

Mustafa Kemal ATATÜRK
sosyal medya çözüm ortakları

SOSYAL MEDYADA TOSYÖV

Kobi zirvesi son

KOBİ ZİRVESİ

XII. KOBİ Zirvesi Konuşmalarını izlemek için tıklayınız.

KOBİ Zirvesi fotoğraflarına ulaşmak için tıklayınız.