TOSYÖV, KOSGEB, Kredi Garanti Fonu iş birliği ve Mardin TSO, Mardin OSB, Kızıltepe TSO, Kızıltepe Ticaret Borsası, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) destekleriyle ‘KOBİ’lere ve Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finans Olanakları” konulu 20 Aralık’ta gerçekleştirilen toplantıda KOBİ ve Girişimcilere destek veren kurum yetkilileri temel sorunları ve çözüm yolları günü masaya yatırıldı.
Programda yer alan panelin moderatörlüğünü üstlenmek üzere Mardin’e gitmiştim.
Çeşitli zamanlarda gelme fırsatını bulduğum Kadim şehrimizi ,Midyat, Nusaybin gibi ilçelerini , Hasankeyf gibi dünya mirasını görmekten, Mardinli yurttaşlarımızla birlikte olmaktan mutlu olan kişilerdenim.
Mardin şehrimiz 4 bin yıllık bir tarihe dayanan coğrafyada içinde çeşitli dil, din ve kültürel zenginlikleri barındırmakta.
Şehrimizle ilgili derlediğim şu bilgileri de sizlere sunmak isterim: Dünyanın ilk eğitim üniversitesi Nusaybin’de bulunan Mor Yakup Manastırı’ında , Felsefe, mantık, edebiyat,geometri, astronomi, tıp, hukuk eğitiminin verildiği dünyanın ilk eğitim üniversitesi olma özelliğine sahip.
Nisibis Akademia’nın (Nusaybin Akademisi),Deyrulzafaran gibi büyük mekteplerin Medresâ Sor’lar Nusaybinli Mor Yakup tarafından açılmış.
Değerli okurlar Mardin’i göremediyseniz fırsat yaratarak mutlaka gidin ; Mardin Kalesi ,Mardin Ulu Camii , Şehidiye Medresesi , Zinciriye Medresesi, Kasımiye Medresesi,Deyrulzafaran Manastırı, Mor Gabriel Manastırı, Dara Antik Kenti, Artukoğulları döneminde inşa edilen Savurkapı Medresesi, Dara Mezopotamya Harabeleri, Kızıltepe Ulu Cami, Harzem Tacettin Mesud Medresesi görmeye doyamayacağınız tarihi yapıtlarımızdan..
Mardin ekonomisine hayvancılık , tarım ve tarım ürünlerine dayalı endüstrisi ve turizm yön veriyor.
Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, mısır, pirinç, nohut ve pamuk..
Un ve bulgur da ülkemiz ihracatında ilk sıralarda yer almakta.
Toplantıya dönersem, TOSYÖV Mardin temsilcisi sanayici , iş insanlarımızdan değerli dostum Bedrettin Karaboğa tedavisinin yapıldığı hastaneden izin alarak bizlere ev sahipliğini yapması kadirşinaslığın kıymetli bir göstergesiydi.
Toplantının açılışında konuşanlardan DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, KOBİ”lerde büyük işletmelere kadar, yatırımcı kuruluşlarla yakın temas içinde olduklarını, devletin yatırım yüzü teknik desteğini yansıtma gayreti içinde olduklarını söyledi.
Altındağ İnsana dokunan çalışmalar yapıyoruz.
Biz yatırımcı bir kuruluş değiliz.
Doğru yatırımların, doğru zamanda ve doğru yerde yapılması konusunda teknik destek veren kuruluşuz.
Bugüne kadar yatırımcılarımıza eğitici ve yol gösterici olarak bölgenin kalkınmasına önemli katkılar sağladık “ diyerek konuşmasını güzel bir sunumla sonlandırdı..
TOSYÖV başkanı Nezih Kuleyin, “ OSBlerde öğrenme merkezleri kurma çalışmalarının ön plana çıktığına dikkat çekerek, iş dünyasında etik kurallara ve iş ahlakına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Kuleyin karşılıksız çek veya hatır çeki uygulamaları var.
Bunlar ne kadar ahlaki.
Ahlaklı bir toplum olursak ülkemizi daha iyi yerlere götürebiliriz” sözleri konuşmasının ilgi çekici bölümlerindendi.
TSO başkanı Kenan Özçelik ekonomiye ve sanayi ilişkin güncel bilgiler vermesinden sonra DenizBank Genel Müdür yardımcısı Murat Kulaksız, Mardin’de 2016 yılında yatılı 90 bin, 2017’de 240 bin, bu yıl ise şu ana kadar 500 bin kişi gelmiş.
Müthiş bir rakam bu ve çok çok önemli.
Burada birçok tarihi mekan var.
Mardin’in turizme açık bir şehir olduğunu hissediyorum.” Sözleriyle turizme ilişkin bilgileri verdi.
Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, Mardin’de bulunan Organize Sanayi Bölgesinin tarım ağırlıklı bir yapı olduğuna dikkat çekerek, teknoloji ve makineleşme ile istihdam alanlarının daraldığını, tekstil gibi istihdam yoğunluklu yatırımların tercih edilir hale geldiğini söyledi.
Vali Yaman “Şehrimizde ihracat artıyor, fakat istihdamda sıkıntılar var.
4 gençten 1 gencimiz işsiz.
Biz, sanayici ve ilgili kurumlarımızla bunun nasıl önüne geçeriz çabası içindeyiz.
Konuşmacıların Mardin Turizmindeki gelişmelere dikkat çekmeleri sevindiricidir.
Vali Mustafa Yaman, kentin son 1,5 yılda Türkiye’nin en çok tercih edilen şehri haline geldiğini, bundan dolayı mutlu olduklarını ,yaklaşık 10 bin yatak kapasiteli otellerin 6 ay tamamen dolduğunu 12 ay misafir ağırlayan bir şehir haline geldiklerini, bazen rezervasyonları iptal ettirmek zorunda kaldıklarını anlattı.
Konuşmalardan sonra moderatörlüğünü yaptığım panelde uzmanlar alanlarında katılımcılara bilgiler sunmalarının ardından soru –cevaplardan sonra toplantı sonlandırıldı.
Mardin’i mutfağı aracılığıyla dünyaya tanıtan başarılı kadın girişimcilerimizden Ebru Baybara Demir’den ve işlettiği “Cercis Murat Konağı” ından kısa bilgiler vererek yazımı sonlandırmak istiyorum.
Cercis Murat Konağı, Mardin halkı ile yöreyi ziyarete gelen yerli ve yabancı konuklar tarafından yoğun ilgi görüyor.
Akşam yemeğinde sohbet etme olanağını bulduğum Ebru Baybara Demir, bölgede sadece turizmi değil ev kadınlarının da ufkunu açmış biri olarak girişimcilik adına önemli bir örnek teşkil ediyor.
Öyküsü kısaca şöyle; Evinin avlusunda yemek ikram ederek işe başlamış.
2001 yılında Şef Ebru Baybara Demir ve cesaret verdiği 21 Mardin kadını tarafından tarihi bir Süryani konağını özgün değerlerine uygun olarak restore edip Mardin’in ilk turistik işletmesi ‘’Cercis Murat Konağı’’ ile Mardin’in bölge turizmine önemli bir ivme kazandırmış.
Ebru hanım “ Cercis Murat Konağı’ndan önce 1999 yılında resmi kayıtlara göre Mardin’i ziyaret eden turist sayısı 11 bin ve yatak kapasitesi 220 iken, 2018 yılında turist sayısı 800 bin ve yatak kapasitesi 11700’e ulaştı.” Bilgisini verdi.
Mardin’den ve iş insanlarımızın yoğun ilgi gösterdikleri toplantıdan aktarabildiklerim notlar özetle bunlar.