6. Kobi Zirvesi Zirve Sonuç Bildirgesi

SONUÇ BİLDİRGESİ

6.KOBİ ZİRVESİ 11-12 Mart 2010
“DEĞİŞEN PİYASALARDA KOBİ’LERE YOL HARİTASI ”
KÜRESEL KRİZ, REKABET VE KOBİ’LER

1- Küreselleşme ve küresel krizle birlikte rekabet tüm işletmeler yönünden olduğu gibi KOBİ’lerimiz açısından da en önemli sorun haline gelmiş bulunmaktadır. Krizde KOBİ’lerimizi güçlü kılacak kapsamlı ve kalıcı politikalara ihtiyaç duyulduğu gibi, negatif büyüme döneminden pozitif büyüme dönemine geçilirken KOBİ’lere dönük politika ve uygulamalar ulusal ve uluslararası rekabet üstünlüğüne odaklanmalıdır.

2- Küreselleşme gerçeği tüm dünya pazarlarını değiştirmekte ve kendi kurallarını ortaya koymaktadır. Kendini Küreselleşmenin getirdiği şartlara göre şekillendiren ve sürece hızla uyum sağlayabilen KOBİ‘ler ayakta kalacaktır.

3- Değişen piyasalara uyum güçlerini artırmak zorunda olan KOBİ’lerimiz, ancak kalite süreçlerine uyum sağlayarak, hızlı ve düşük maliyetle üretim yaparak güç kazanacaklardır.

4- Bilişim dışı bir ekonomiyi yaşatmak şöyle dursun, düşünmek dahi imkansızlaşmıştır. Yenilikçi ve dönüşümcü gelişme süreçlerinin eksenine Bilgi ve İletişim Teknolojileri yerleşmiştir. Bu nedenle KOBİ’lerimizin kalıcı büyümeyi yakalayabilmesi için e-dönüşüm, iletişim ve mobil teknolojilerinden yararlanma sürecini tamamlaması gerekir.

5- Küresel krizde daralan iç piyasa ve geleneksel dış pazarlarımız nedeniyle KOBİ’lerin alternatif pazarlara yönlendirilmesi büyük önem kazanmış bulunmaktadır. Aynı zamanda yeni bir fırsat yaratan bu gerçeği göz önüne alarak KOBİ’lerimizi ihracata yönelik destekleyecek, vergi yükünün azaltılması, dengeli kur politikası, yerli girdi ikamesi ve Ar-Ge çalışmalarının teşvik edilmesi gündemde yerini almalıdır.

6.- Küresel rekabette güç kazanma yolunun Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine yoğunlaşmaktan geçtiği bilinmekte, KOBİ’lerimizin zayıf yönünün bu olduğu görülmektedir. Bu itibarla Ar-Ge ve İnovasyona yönelik harcamaların hızla AB ortalamasına yükseltilmesi, KOBİ’lerin ortak Ar-Ge ve inovasyon projeleri geliştirmesi için gerekli kanuni altyapının sağlanması gerekmektedir.

7- KOBİ’lerimizin uluslararası pazarlarda varolabilmesi bakımından gerekli yasal düzenleme ihtiyaçları devam etmektedir. Bu konuda mevzuatın sadeleştirilmesi ve kolaylaştırılması, ayrıca gerekli belgelerle desteklenmesinde büyük yarar görülmektedir.

GÜÇLÜ KOBİ POLİTİKASININ UNSURLARI

8- KOBİ’lerin profesyonel yönetim sistemleri çerçevesinde kurumsallaşma kültürünü özümsedikçe başarılı oldukları, tecrübeyle sabittir. Firmanın temel değerlerini belirlemesi, orta ve uzun dönemli yatırım stratejileri oluşturması, yönetişim vb. gibi alanlarda başta yeni ve çağdaş araçlarla yaygın eğitimler alması için KOBİ’lere her türlü kamu desteği sağlanmalıdır.

9- KOBİ’lerimizin en az yararlandıkları ama derin ihtiyaç duydukları Danışmanlık Hizmetleri belli bir sistemden yoksun olarak sunulmaktadır. Bu konuda bir düzen geliştirilmesi gerekmektedir. KOBİ danışmanlık hizmetlerine akreditasyon sisteminin getirilmesi konusundaki faaliyetleri yönlendirecek ve yürütecek düzenlemeler, öncelikli gündem maddelerimiz arasına alınmalıdır.

10-Türkiye’de KOBİ’lerle ilgili istihdam, ihracat, üretim vb. güncel verileri sağlayan bir KOBİ Envanteri oluşturulabilmesine yönelik münferit ve olumlu bazı adımlar atılmış olmakla birlikte

söz konusu çalışmaların sürdürülmesi gerekmektedir.

KOBİLERE YÖNELİK YAPISAL ÖNLEMLER

11- KOBİ’lerden sorumlu birçok kurumda üretilen politika ve hizmetler değişik sayıda olup, koordinasyonu tek elden yürütülmelidir.

12- Patent, sınai mülkiyet ve özellikle fikri mülkiyet haklarının koruma altına alınması ve KOBİ’lerin bu yönde bilinçlendirilmesi, yasal mevzuatta gerekli düzenlemelerin yapılması ve bunların maliyetlerinin makul düzeylere çekilmesi sağlanmalıdır. Yeni fikirlerin ticari ürüne dönüştürülmesinde gerekli altyapıların sağlanması gerekir.

13- Türkiye’de Kümelenme politikasının uygulamada başarıya ulaşması ve ortak çalışma kültürü kazanmaları KOBİ’ler bazında teşvik edilmeli, sistemin başarılı olabilmesi için de gerekli yan sanayi desteği verilmeli, üretim zincirinin daha geniş bir bölümünü ülke içerisinde tutacak tedbirler alınmalıdır.

14- Planlı ve örgütlü sanayi yerleşimlerinin (OSB’lerin ve KSS’lerin) gelişmesinin önündeki engeller, gerekli yasal düzenlemeler yapılarak kaldırılmalıdır.

15- KOBİ’lerin nitelikli ara eleman açığını kapatacak ve istihdama katkı sağlayacak somut ihtiyaçlar temelinde planlanmış mesleki eğitim seferberliği bir an önce başlatılmalı, KOBİ’lerin nitelikli ara eleman ihtiyacına dönük devlet desteği yaygınlaştırılmalıdır.

16- Yüksek pazar payına sahip olmayan KOBİ’ler rekabet kurallarına hakim değil, aksine ve çoğunlukla bu kuralların mağduru durumundadır. Rekabet Hukuku kuralları KOBİ’ler lehine yeniden gözden geçirilerek güçlendirilmelidir.

KOBİLER VE FİNANSMAN

17- KOBİ’lerin, finans kaynaklarına ulaşmasındaki zorlukların en asgari düzeye indirilmesi, işletme sermayesi desteklerinin çeşitlendirilerek KOBİ’lerin hizmetine sunulması, özellikle bugünün krizden çıkış koşullarında daha da önem kazanmıştır. Bankaların verdiği kredilerin yanı sıra Dış Ticaret Müsteşarlığı, KOSGEB, EXIMBANK ve KGF gibi kurumların kaynakları artırılarak hibe ve desteklerine KOBİ’lerin erişimi kolaylaştırılmalıdır.

KOBİ’lerin uzun vadeli ve düşük faizli kredi olanaklarından yararlanması için gerekli düzenlemeler acilen yapılmalı, bu amaçla iç ve dış kaynaklı fonlar çeşitli ve kolaylaştırılmış sistemler dahilinde KOBİ’lerin hizmetine sunulmalıdır.

18- KOBİ’lerin kredilerden aldıkları payların artırılmasına yönelik uygulamalar geliştirilmeli, bu bağlamda kredi sigorta sistemleri, dış kaynaklı fonlar, kredi derecelendirme sistemleri ve KOBİ A.Ş. vb. konularda bilgilendirme faaliyetleri yoğunlaştırılmalıdır.

19- Girişimcilere Başlangıç Sermayesi sağlayabilmek için Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıkları kurulması ve KOBİ’lerin daha fazla yararlanabilmesinin teşvik edilmesi için yasal alt yapı oluşturulmalıdır.

20- KGF’ye yönelik yürütülen çalışmalar; kurumsal altyapısının güçlendirilmesi bakımından olumlu bulunmaktadır. Bu noktada, kredi garanti sisteminin mevzuat altyapısı güçlendirilmelidir. Ayrıca; kredi garanti teminat vasfı yükseltilerek KOBİ’lerin hizmetine sunulmalıdır.

KOSGEB BAŞKANI TOBB BAŞKANI TOSYÖV BAŞKANI
MUSTAFA KAPLAN M.RİFAT HİSARCIKLIOĞLU HİLMİ DEVELİ

Anasayfa Widget 1

Endüstrileşmek, en büyük milli davalarımız arasında yer almaktadır. Çalışması ve yaşaması için hammaddeleri ülkemizde bulunan büyük küçük her çeşit sanayii kuracağız ve işleteceğiz. En başta vatan savunması olmak üzere, ürünlerimizi değerlendirmek ve en kısa yoldan, en ileri ve zengin Türkiye idealine ulaşabilmek için bir zorunluluktur.

Mustafa Kemal ATATÜRK
sosyal medya çözüm ortakları

SOSYAL MEDYADA TOSYÖV

Kobi zirvesi son

KOBİ ZİRVESİ

XII. KOBİ Zirvesi Konuşmalarını izlemek için tıklayınız.

KOBİ Zirvesi fotoğraflarına ulaşmak için tıklayınız.